?

Log in

November 22nd, 2008


Previous Entry Share Next Entry
12:25 pm - Ord är regn (Nygren, Gun)

Författare: Nygren, Gun (red. Nyström, Carita)
Utgivningsåret: 1998
Originalnamnet: Ord är regn: Dikter i urval 1984-1994
Språket: svenska
Betyg: 5/5


En vän till mig lånade boken till mig i tisdags, och jag läste den igår kväll. Först tänkte jag på att läsa bara ett par dikter, men om ett par timmar märkte jag att jag hade läst igenom hela boken – och höll på att tåras (något som aldrig sker, hör ni)!

Men innan jag berättar mer om det ska jag medge att jag ingenting visste om Nygren innan min vän nämnde henne. Det är lite synd, faktiskt, eftersom jag tvivlar att särskilt många finländare (i alla fall finskspråkiga) har hört om henne. Hennes stil är ren och vacker, och hon var väldigt skicklig att skapa starka bilder utan att behöva använda många ord.

Nygrens poesi är klassiskt vacker men samtidigt modern. Språket kan bara beskrivas som vackert flytande, stilig, enkel svenska. Naturen finns i bakgrunden i alla hennes dikter, vilket ger dem lite hippieliknande stämning. Eller finns det något annat – kanske till och med bättre – sätt att beskriva stämningen som man får när man läser igenom raderna som ”Min fader var en gud./ Min moder var ett träd./ Jag är vindens ande”?

Om jag ska säga någonting negativt, vill jag säga att det skulle ha varit mycket fint att få läsa dessa dikter redan i september eller i oktober när det var höst. Hösten spelar en riktigt stor roll i Nygrens dikter, och när det är lika vackert och vitt därute som det är idag, kan det hända att man glömmer bort hur färgstarkt och mörkt det brukar vara på hösten (och ofta samtidigt!) och hur regnet doftar. Men jag ska ta en risk här och ändå citera en höstdikt.

"Det händer ibland
att man vill krypa ner i jorden
och dra igen jordskorpan över sig.
Eller att man får lust att sitta i en roddbåt
som seglar iväg till Kina.
Speciellt om hösten
får man lust
att förhandla om själabyte.
Exakt då när blommorna dör
och är på väg till blomsterhimlen."

 (Leave a comment)

Ord är regn (Nygren, Gun) - Tii lukee.

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

Links
Categories

My bookshelf
My CD rack
My personal cinema

Other book blogs
En annan sida (SWE)
Kirjojen kertomaa (FIN)
Luetut 2006-2008 (FIN)
Lukupaikka (FIN)
Mainoskatko (FIN)
Marielkan lukupäiväkirja (FIN)
Velico panton quod nusquam (ENG)

> Go to Top
LiveJournal.com